Çene ve Eklem Tedavisi

Çene eklemi tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?

Bazen hastalar yine kulak önünde ve çenede ağrı, ağız açmada kısıtlık ile başrurabilirler. Ancak burada hastanın şikayetlerinin sebebi çiğneme kaslarındaki gerilim ve yorgunluk olabilir. İşte bu nedenle hastanın şikayetlerinin hekim tarafından dinlenmesi ve iyi bir muayene yapılması çok önemlidir. Çiğneme kasları ile ilgili bozukluklar sıklıkla çene eklemi bozuklukları ile karıştırılabilir ve hastaya gereksiz yere artrosentez tedavisi uygulanabilir.

Bu tür hastalara basit çene egzersizleri, masaj, sıcak uygulama, ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Yine çene eklenme çok yakın olan kulak ile ilgili sorunlar, sinüz problemleri çok iyi ayırt edilmeli, çene eklemi bozukluğu sanılarak artrosentez ile tadavi edilmemelidir.

-Bu tedavinin sonuçları ile ilgili beklentiler nelerdir ?

Hasta ağzını yeterince açamama şikayeti ile başvurmuşsa ki bu hastalar ağızlarını yaklaşık 1 parmak genişliğinde açabilmektedirler, bu tedaviyi uyguladıktan hemen sonra ağız açıklığı normale dönmekte, hasta ağzını 3-4 parmak genişliğinde açabilmektedir.Tedavi sonucunda,kulak önündeki, çene eklemi ağrısı ortadan kalkmakta, takip eden günlerde hasta rahat rahat uyuyabilmekte, yemek yiyebilmekte, konuşabilmektedir. Çene ekleminden gelen seslerde büyük ölçüde azalma olmakta hatta bazı hastalarda bu ses tamamen ortadan kalkmaktadır.

-Ne kadar süren bir tedavidir?

Bu tedavi hastaya 1 kez uygulanır. Ancak istenilen sonucu alamadığımız vakalarda belirli aralıklarla birden fazla tekrarlanılabilir. Bunun bir sakıncası bulunmamaktadır.

-Tedavi süreci nasıldır ?

Hastanın önce şikayeti dinlenir, sonra da muayeneleri yapılarak tanımı konulur. Birbiri ile karışabilecek çeşitli klinik tabloların ayrımını yaparak hasta için uygun bir tedavi olup olmadığına karar verilir. Muayene ve tanı sürecinde gerekli olduğu durumlarda radyograflardan yararlanılır.

-Tedavi esnasında yada sonrasında karşılaşılabilinecek sorunlar?

Tedavi esnasında veya sonrasında önemli bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Ancak yapılan anesteziye bağlı olarak bir süre 2 saat kadar yüzde hissizlik olabilir.

-Uygulanılan tedavi ile ilgili toplumda doğru bilinen yanlışlar yada hastanın mutlaka yapması veya yapmaması istenilen şeyler nelerdir ?

Çene eklemi bozuklukları halk arasında çok bilinmemektedir ve böyle bir sorunla karşılaştıklarında nereye başvuracaklarını bilmemektedirler. Hastaların çoğu ameliyat olmaları ön tanısıyla ve korku içinde başvurmaktadırlar.

Ancak çene eklemi bozukluklarında hastalara sakız çiğnemelerinin önerilmesi son derece yanlıştır. Kesinlikle çeneyi yoran aktivitelerden kaçınılmalıdır, hatta yediklerine bile dikkat ederek bir süre yumuşak gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.